Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
83

- збитки по автотранспорту пояснюються застарілою технікою, яка потребує капітального ремонту але в міському бюджеті відсутні кошти для цих цілей;

- не відшкодовані бюджетом збитки підприємства у зв’язку з не відповідністю тарифів на житлово-комунальні послуги їх собівартості.

Ключовою проблемою підприємства є збільшення операційного прибутку шляхом приросту чистого доходу при оптимізації рівня постійних витрат та нарощуванні обсягів реалізації комунальних послуг за наявних змінних витрат. За інформаційними ресурсами звітності   можна визначити загальний обсяг беззбиткової діяльності  підприємства у грошовому виразі, тобто в обсязі чистого доходу.

На основі беззбиткового обсягу реалізації послуг визначається рівень безпеки операційної діяльності підприємства. Критерієм такої безпеки є рівень перевищення беззбиткового обсягу реалізації  над фактичним обсягом реалізації продукції.

Проведемо розрахунок показників, які характеризують рівень економічної безпеки господарської діяльності КП «Комунальник» і відобразимо в таблиці  2.7.

Таблиця 2.7

Аналіз і оцінка рівня економічної безпеки господарської діяльності КП «Комунальник» за 2010 рік

Чистий дохід

Витрати

показники

рядок за звітністю

сума,

тис.грн.

показники

рядок за звітністю

сума,

тис.грн.

1

2

3

4

5

6

Показники діяльності підприємства за звітом про фінансові результати

ЧДо.д.

035

14838

СРо.д.

040

15302

ЧДі.о.

060

-

ЗВв.

045

-

ЧДу.к.

110

-

АВ

070

1401

ЧДф.д.

120

1

ВЗ

080

274

ЧДі.д

130

-

ОВі.о.

090

-