Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
17

        Інші фінансові доходи показують дивіденди, проценти і інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які враховуються за методом участі в капіталі).

        Інші доходи показують доходи від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів та майнових комплексів; доходів від неопераційних курсових різниць і інші доходи, які виникають в процесі звичайної діяльності підприємства.

        Надзвичайні доходи показують доходи, які виникли в результаті надзвичайних подій (стихійного лиха, пожежі, техногенних аварій і т.п.).

        Поняття відповідного виду доходу тісно пов’язане з визначенням витрат. Так, Положення (стандарт) бухгалтерського обліку, 3 “Звіт про фінансові результати” дає наступні визначення витрат [9]:

  1.   Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) відображає виробничу собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) чи собівартість реалізованих товарів.
  2.   Адміністративні витрати відображають загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням і обслуговуванням підприємства.
  3.   Витрати на збут відображають витрати підприємства, пов’язані з реалізацією продукції (товарів).
  4.   Інші операційні витрати відображають собівартість реалізованих виробничих запасів; сумнівні (безнадійні) борги і втрати від знецінення запасів; втрати від операційних курсових різниць; признані економічні санкції; відрахування для забезпечення наступних операційних витрат, а також всі інші витрати, які виникають в процесі операційної діяльності підприємства (крім витрат, які включаються в собівартість продукції, товарів, робіт, послуг).
  5.   Фінансові витрати показують витрати на проценти і інші витрати підприємства, пов’язані з залученням депозитного капіталу.
  6.   Витрати від участі в капіталі включають збитки, понесені інвестиціями в асоційовані, дочірні чи спільні підприємства, облік яких ведеться методом участі в капіталі.