Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
71

        Загальна стратегія визначає загальний розвиток діяльності фірми, включаючи стратегічні одиниці бізнесу. Ця стратегія означає рівень і характер інвестицій фірми, встановлює їх розмір, формує повну структуру портфеля.

        Мета портфеля – досягти конкурентних переваг, які можна реалізувати при наявності різних напрямків діяльності.

        Для нашого підприємства найоптимальнішою і найвигіднішою загальною стратегією є група стратегій концентрованого зростання (стабілізації), яка пов’язана із зміною продукта і (або) ринка.

        Підприємство повинно:

1)       Завойовувати кращі позиції на ринку з певним продуктом;

2)       Шукати нові ринки для існуючого продукта;

3)       Виробляти новий продукт на існуючому ринку.

        Головна мета “ВАТ Галицький хлібозавод” - максимізація прибутку  фінансового менеджменту на підприємстві. Система завдань стосовно максимально можливого випуску і продажу продукції в умовах ринкової кон’юнктури за найбільш повного використання виробничих потужностей, досягнень науки і техніки, передового досвіду для забезпечення стійкого насичення ринку конкурентоспроможною продукцією, крім обсягів виробництва продукції, її структури та асортименту, включає в себе такі важливі фактори як параметри конкурентоспроможності та рівень використання виробничого потенціалу.

        В умовах ринкових відносин особливістю формування виробничої програми виступає те, що визначальними орієнтирами масштабів, асортименту, якості, ціни продукції виступають параметри ринку продукції: ємність ринку, ступінь насиченості, інтенсивність насичення, параметри цієї продукції фірм конкурентів, ефективність антимонопольної політики.