Економічний механізм формування фінансових результатів діяльності підприємства
37

Загальним показником зміни чисельності в результаті прийому на роботу чи звільнення є коефіцієнт обороту робочої сили (Корс). Найнижчий коефіцієнт був в 2008 р. – 0,052, а найбільший в 2009 р. – 0,077 і найбільший коефіцієнт плинності робочих кадрів в 2009 р. – 0,033.

 

 

2.3 Калькулювання  собівартості окремих видів готової продукції на ДП «Поліський лісгосп»

 

 

 

Калькулювання собівартості на підприємстві проводиться методом поглинених витрат, при якому усі виробничі витрати (змінні і постійні) відносяться на собівартість виробленої продукції і пропорційно розподіляються між реалізованою продукцією і продукцією, що залишається на складі.

Для  виділення собівартості всієї товарної продукції  підприємства розробляється  кошторис  витрат  на  виробництво.   Він   визначає загальний  обсяг витрат на випуск усієї продукції  по  економічних елементах  витрат. До кошторису витрат на виробництво  включаються усі  витрати як основного, так і допоміжних виробництв,  необхідні для  випуску і реалізації промислової продукції, а також виконання робіт  і послуг непромислового характеру як для господарств  свого підприємства, включаючи  витрати  на здійснення робіт, що не входять  до  складу валової   і  товарної  продукції  підприємства.      

Для оцінки діяльності підприємства  обрахуємо систему показників:

1. Визначимо кошторис витрат на річний обсяг готової продукції  за формулою:

С = СB + СHB , (2.2)

де СB – виробничі витрати, грн.; 

СHB – невиробничі витрати, грн.

С1 = СB + СHB =14979,7+1515,0=16494,7                                       

С 2= СB + СHB =  17303,8+1338,4=18642,2                                     

2.Виробничі витрати визначимо