Економічний механізм формування фінансових результатів діяльності підприємства
47

РОЗДІЛ 3. НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ДП «ПОЛІСЬКИЙ ЛІСГОСП»

 

3.1 Основні напрямки поліпшення економічного стану підприємства

 

 

Найбільш головними факторами зменшення витрат як основного фактору збільшення доходу є: впровадження і освоєння новітніх технологій; уміле нагромадження виробничого потенціалу; своєчасне забезпечення постачань якісної сировини, запчастин, комплектуючих і інших товарів, необхідних для безперебійної роботи підприємства; концентрація зусиль з метою збільшення обсягів виробництва та продажів.

Зниження собівартості продукції досягається за рахунок недопущення: перевитрат матеріалів, тобто додержання нормативів; підвищення продуктивності праці та відносності між темпами продуктивності і оплати праці; раціональне використання основних засобів; збільшення оборотності фондів; недопущення простоїв та зростання непродуктивних виплат з фонду оплати праці, усунення втрат від браку та невиправдних витрат у складі загальновиробничих та невиробничих витрат.

Для виявлення основних напрямків зниження собівартості продукції потрібно проаналізувати структуру витрат підприємства. На основі аналізу собівартості продукції у попередніх розділах виявлено великі витрати на управління та обслуговування виробництва. До таких витрат відносяться адміністративні витрати. Структуру та динаміку адміністративних витрат на підприємстві в базовому та плановому періоді подано в таблиці 3.1.

До адміністративних витрат відносяться такі загальногосподарські витрати, спрямовані на управління та обслуговування виробництвом. Впровадження новітнього обладнання на підприємстві дає змогу зменшити адміністративні витрати на суму 256,1 тис.грн. із 1144,1 тис.грн. у базовому періоді до 893,0 тис.грн. у плановому.