Фактори впливу на попит інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
27

Основними місцевими конкурентами на ринку м’ясних виробів на протязі трьох років продовжують залишатися Норинська та Словечанська хлібопекарні в яких є цехи по виготовленню ковбас.

Найбільш значним конкурентом на цьому ринку виступає продукція ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», яким на сьогодні створено власну мережу реалізації своїх м’ясних виробів на території району. Що стосується виробництва ковбасних виробів ТОВ «М’ясокомбінат», то бачимо, що обсяги виробництва цієї продукції за останні три роки також постійно знижуються.

Так у 2008 році обсяги їх виробництва знизилися на 30,36 % у порівнянні з 2007 роком. На таке скорочення обсягів виробництва вплинули ті ж фактори, що і в цілому по району. Все ж підприємство продовжує утримувати значні частки на ринку м’ясних виробів у порівнянні з іншими виробниками району. В 2008 році на долю підприємства припадало 50 % від загального виробництва, у 2009 році – 43,5 %.

Реалізація м’ясних виробів та напівфабрикатів через власну мережу має конкурентну перевагу, оскільки тут продукція реалізується за нижчими цінами, які не містять торговельних надбавок.

Постійну увагу на підприємстві приділяється маркетингу, хоча до цього часу не створено відповідної служби на підприємстві. Завданнями маркетингу на підприємстві займається планово-економічний відділ та відділ збуту, задачею яких і є реалізація продукції з метою отримання прибутку.             

На даному етапі підприємству весь час доводиться поновлювати асортимент виробів, покращувати їх споживчі якості. Саме такий підхід дав змогу підприємству збільшити обсяг реалізації продукції у 2009 та за перших два місяці 2008 року в умовах гострої конкурентної боротьби.

У своїй діяльності підприємство використовує різноманітні матеріально-технічні ресурси. Коло основних постачальників сировини є досить стабільним. Підприємство намагається працювати з тими партнерами, які забезпечують умови постачання за мінімальних витрат.