Фактори впливу на попит інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
29

Економічна природа інноваційної діяльності полягає у тому, що інновація є чинником економічного зростання, способом і стимулом розвитку підприємства.

Під інноваційною діяльністю розуміють усі наукові, технологічні, організаційні, фінансові і комерційні дії, що реально приводять до здійснення

інновацій або задумані з цією метою. До інноваційної діяльності підприємства ТОВ «М’ясокомбінат» належать також дослідження і розроблення, не пов'язані прямо з підготовкою конкретної інновації. Під інновацією на даному підприємстві розуміється введення у використання нового або значно вдосконаленого товару і процесу, нового методу маркетингу або нового організаційного методу в діяльності підприємства робочих місць або зовнішніх зв'язків [2, с.11].

Використання інноваційних продуктів і технологій складає основу конкурентної боротьби ТОВ «М’ясокомбінат» на вітчизняному ринку м’ясних продуктів. На сучасному етапі посилюється конкуренція і підвищуються вимоги споживачів, тому постійні нововведення стають одним із чинників отримання конкурентних переваг. Досвід промислово розвинених країн свідчить про те, що підприємства, здійснюючи інноваційну стратегію, нарощують обсяги виробництва та реалізації, підвищують продуктивність праці, і, як наслідок,збільшують прибутки.

На ТОВ «М’ясокомбінат» виникає потреба в постійному оновленні асортименту продукції та технології її виготовлення, а це змушує керівництво підприємства вводити наукові й проектні розроблення в систему діяльності підприємства, орієнтуючи їх на прискорення інноваційних процесів.

Подальше зміцнення економічного потенціалу України висуває нові вимоги до забезпечення конкурентоспроможності її підприємств м’ясної галузі на внутрішньому ринку продукції. Тому завданням керівництва підприємства є створення економічної системи,яка б була зорієнтована на найповніше задоволення потреб населення країни м’ясними виробами. А для цього потрібно нарощувати ресурсний потенціал шляхом впровадження інноваційної моделі розвитку