Прогнозування ринку споживачів: теорія і практика
13

Отже, завдяки рівнянню регресії ми можемо оцінювати потенційний (на близьку перспективу) попит на той чи інший товар, володіючи інформацією про те, як змінилися значення факторів, що суттєво впливають на нього.

Отримані результати мають практичне значення для складання прогнозів для всього населення і, що найважливіше, в умовах децентралізованого планування — для окремих соціально-економічних груп (робітників, студентів тощо). Базовою інформацією для виконання таких розрахунків є матеріал обстеження сімей.

Метод екстраполяції.

Прогнозування збуту також може здійснюватись як екстраполяція статистичних рядів найважливіших показників, що характеризують кон'юнктуру ринку за минулий період (наприклад, реалізований попит).

Але підходи до прогнозування майбутніх подій як екстраполяція подій минулого в наш час зазнали суттєвих змін. Причина полягає в тому, що десь у середині 70-х років на світовому ринку відбулась глибока переоцінка цінностей, крива попиту вирівнялась, окупність інвестицій значно зменшилась, з'явилися зайві потужності.

Оскільки метод прогнозування неможливо застосувати до процесів, в котрих відсутня безперервність, виникла нагальна потреба знайти інші засоби передбачень майбутнього. Така нова форма - сценарій. Сценарій - можливий хід подій в даній галузі.

Сценарій використовується як альтернатива прогнозу.

 

 

2. Сегментація ринку за групами споживачів

 

 

Основною передумовою ефективної товарної, цінової, збутової та рекламної діяльності фірми є виділення більш-менш однорідних груп споживачів — сегментація ринку. Сегментом ринку називають групу споживачів, що зайняті пошуком однотипних товарів та згодні їх купити.