Прогнозування ринку споживачів: теорія і практика
19

Саме як відгук на задоволення потреб цих сегментів в Україні в останні роки з'явилися нові освітні заклади - школи, ліцеї, гімназії.

При сегментуванні за психографічними факторами покупців розподіляють на групи:

1. За належністю до соціального класу - незаможні, середнього достатку, достатку більшого за середній рівень, високого достатку.

Стратифікація нашого суспільства, що враховує цей фактор, поки що тільки розробляється.

2. За стилем життя - богемний, елітарний, молодіжний, спортивний.

 

3. Комплексний аналіз та прогнозування ринку (Вест-Лайн)

 

 

 

Споживач - основна особа в маркетингу. Уся політика марке­тингу полягає, врешті-решт, у спрямуванні дій безпосередньо на кін­цевого споживача. Широкий спектр засобів рекламування створю­ється з однією метою-найефективнішим способом залучити кін­цевого споживача та максимально задовольнити його запити. Усі інші об'єкти рекламного впливу (наприклад, торгівля) є лише допо­міжними, і вплив на них здійснюється тільки для посилення тиску на споживача. Покупці класифікуються в такий спосіб:

1. Покупці фірми.

2. Покупці конкуруючої фірми.

3. Потенційні покупці (вони могли б зробити покупку, але поки не можуть зробити цього з різних причин).

4. Абсолютні неспоживачі (вони не мають можливості купити або їм заважають якісь складні обставини).

Важливу роль у розподілі товарів, а тим самим у впливі на спо­живача, відіграють торгові посередники і так звані радники. Торгові посередники - це вже неодноразово згадувані нами дистриб'ютори, оптові та роздрібні торговці, дилери, маклери, бро­кери, які приймають товар від виробників та передають його в роз­порядження покупців через канали розподілу.