Аналіз ресурсопотоків, результатів ресурсоспоживання та їх планування
33

Основні засоби у формі засобів виробництва функціонують як фактори процесу праці доти, поки зберігають свою споживну форму, в якій вони вступають в процес виробництва. Засоби праці утримує тривалий час у сфері виробництва їхня функція – за допомогою засобів праці протягом певного періоду виготовляється продукція.

Економічна сутність та матеріальний зміст основних фондів слугують тими основними характеристиками, що визначають їх роль у здійсненні відтворювальних процесів. Основні фонди визначають характер матеріально-технічної бази виробничої сфери на різних етапах її розвитку, зростання та удосконалення технічного оснащення і продуктивності праці виробничого персоналу. Засоби праці, що є найактивнішою часткою основних фондів, становлять матеріальну основу виробничої потужності підприємства. Елементи оборотних фондів створюють матеріальні умови для виконання технологічних процесів і роботи виробничого устаткування, зберігання та транспортування сировини і готових виробів.

Основні фонди підприємства поділяють на дві групи:

- основні виробничі фонди;

- основні фонди невиробничого призначення.

До основних виробничих фондів належать фонди, які беруть участь у процесі виробництва. А основні фонди невиробничого призначення не беруть участі в процесі виробництва, але забезпечують нормальні умови його здійснення, задовольняючи побутові та культурно побутові потреби працівників.

Підприємство не  байдуже до співвідношення між різноманітними видами основних виробничих фондів, куди більше вкладається коштів: у будівництво,  що є однією з умов процесу виробництва, чи у виробниче устаткування, яке визначає потужність підприємства. Чим вища на підприємстві частина активної складової, тим вищий рівень їх технічного оснащення, тим більше підприємство має можливостей щодо збільшення випуску продукції при однаковому обсязі основних виробничих фондів.