Аналіз ресурсопотоків, результатів ресурсоспоживання та їх планування
7

За величиною основного і оборотного капіталу можна судити про інвестиційний потенціал підприємства.

Частина оборотних активів входить до складу матеріальних ресурсів. Це - малоцінні та швидкозношувані предмети, пакувальний матеріал, паливо, електроенергія, технологічні та інші.

2. Нематеріальні ресурси - об'єкти промислової та інтелектуальної власності, здатні приносити користь тривалий час: гудвіл, ноу-хау, база знань, база даних, патент, винахід та інше.

3. Трудові ресурси підприємства - кількість робітників, зайнятих на підприємстві, та тих, хто входить до його складу за основною та допоміжною діяльністю.

4. Фінансові ресурси - сукупність грошових прибутків та надходжень, які знаходяться в розпорядженні підприємства для виконання фінансових обов'язків, здійснення витрат на відтворення підприємства та стимулювання робітників.

Фінансові ресурси дуже важливі як вихідний вид ресурсів для створення та діяльності підприємства. Вони забезпечують процес виробництва продукції і є неодмінною умовою безупинності цього процесу. В світі та у нашій країні прогресує фінансова криза. Підприємства лісового господарства мають достатню кількість основних фондів та кадрів, але не можуть ефективно працювати із-за того, що не мають необхідних фінансових ресурсів.

Загальним для всіх видів ресурсів є питання ефективності їх використання. Прийнято певний методичний підхід для оцінці ефективності використання ресурсів [39,c.169].

Головне полягає в тому, що для оцінки ефективності того чи іншого виду ресурсів корисний результат діяльності підприємства порівнюється з витратами на його отримання.

Якщо йдеться про матеріальні ресурси, то витрати - це середня вартість матеріальних витрат за період, який досліджується; якщо йдеться про трудові ресурси, то витрати - це фонд оплати праці та інше.