Аналіз ресурсопотоків, результатів ресурсоспоживання та їх планування
9

У ринкових умовах для підприємства об'єктом купівлі-продажу може бути не тільки його майно, але і вартість цілісного майнового комплексу.

Склад та вартість майна характеризується в балансі, розділ "Активи".

Усе майно підприємства складається з основного капіталу (постійні активи) та оборотного капіталу (поточні активи). Крім того, майно підприємства можна представити як три групи активів:

- основні кошти та інші необоротні активи;

- запаси та витрати;

- грошові кошти у касі, на рахунках та грошові кошти в розрахунках.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», активи підприємства згруповані трохи інакше, а саме:

1. Необоротні активи (основні кошти, незавершене будівництво, інвестиції та ін.).

2. Оборотні активи (товароматеріальні запаси, дебіторська заборгованість, грошові кошти).

3. Витрати майбутніх періодів.

Фінансові ресурси (капітал) необхідні для формування зазначеного вище майна в момент утворення підприємства, та потім для його збільшення.

Найважливішим питанням управління фінансовими ресурсами є ефективність їх використання. Переважна частина ресурсів лісогосподарських підприємств використовується для фінансування основних та оборотних фондів [43,c.208].

Оборотні фонди - це предмети праці, які обслуговують процес виробництва продукції (робіт, послуг). У натурально-речовій формі оборотні фонди представлені наступними видами поточних активів:

- виробничі запаси: сировина, матеріали, паливо, тара;

- матеріали для господарських потреб, пакувальні матеріали, тара (крім багатооборотної) та тарні матеріали;

- інвентар, що є малоцінним та швидко псується, інструменти (вартість до п'ятисот гривень за одиницю та терміном експлуатації не більш року);