Фінансове забезпечення закладів культури України
11

 циркових організацій; кінематографії; творчих спілок; бібліотек; музеїв та виставок; заповідників; клубних закладів; інших заходів і закладів у галузі культури та мистецтва[1].

За даними Держкомстату, в Україні видатки на духовний та фізичний розвиток у 2012 році зросли на 9,09% порівняно з 2011 роком (рис. 1.1).

Рис.1.1. Видатки на духовний та фізичний розвиток з державного бюджету України[2]

Як видно з рис. 1.1, обсяги бюджетного фінансування зростають з року в рік, хоча й залишаються скромними за європейськими мірками, їх частково нівелювала інфляція. До того ж зростання видатків на культуру було меншим, ніж зростання ВВП та доходної частини держбюджету, тож у відсотковому вираженні частка витрат на культуру майже не зростала.

Відповідно до функціональної структури видатків на культуру та мистецтво до них відносяться витрати на школи естетичного виховання дітей, бібліотеки, музеї, палаци і будинки культури, театри, філармонії, телебачення і радіомовлення, заповідники, клуби, заклади кінематографії, архівна справа, книговидання, засоби масової інформації, творчі спілки та інші культурно-освітні заклади.


[1] Державні цільові програми та упорядкування програмного процесу в бюджетній сфері / В. М. Геєць, В. П. Александрова, О. І. Амоша, В. В. Близнюк таін. ; за ред. акад. НАН України В. М. Гейця. – К. : Наукова думка, 2008. – С. 16–17, 25

[2] Дані Держкомстату України http://www.ibser.org.ua/UserFiles/File/2012/Monthly monitoring/2012_02_budget_new_ukr.pdf