Фінансове забезпечення закладів культури України
87

Життєво важливою справою стає забезпечення випереджаючого розвитку соціальних інститутів (освіти, медицини, культури) та, відповідно, зростання соціальних інвестицій, безпосередньо спрямованих на розвиток людини. Тому вирішення важливих питань соціального й економічного розвитку сфери культури в нашій країні неможливе без відповідного фінансового забезпечення. Для успішного розвитку соціальних інститутів необхідно вирішити такі завдання: своєчасне формування й цільове використання фондів грошових коштів для здійснення господарської діяльності юридичними та фізичними особами, що працюють у цій сфері; належне виконання функцій держави з підтримки розвитку культурно-мистецької діяльності; збереження культурно-мистецької спадщини; створення позитивного іміджу країни; задоволення потреб громадян у культурних благах тощо.

Своєчасне виконання цих завдань призведе до успішної діяльності та розвитку соціальних інститутів, що передбачає створення багатоканальної системи фінансування цієї сфери, одним із важливих елементів якої є її бюджетне забезпечення.

Незважаючи на велику кількість досліджень, питання бюджетного забезпечення сфери культури є недостатньо дослідженими, що і зумовило вибір теми дослідження. ролі у розв’язанні соціальних і економічних проблем у сфері культури.

З 1991 року до 2012 року частка видатків на культуру і мистецтво у структурі загальних видатків зведеного бюджету України коливалася від 1,18 % до 2,53 %, що було зумовлено економічною ситуацією, яка склалася в нашій країні, можливостями наповнення дохідної частини бюджету, пріоритетами культурно-мистецької політики і впливом інших внутрішніх і зовнішніх чинників. Причиною таких незначних видатків є невизначеність політичної ситуації. Тому уряду, на перспективу, потрібно звернути увагу на належне фінансове забезпечення цієї сфери з метою посилення впливу культурно-мистецької діяльності на українське суспільство, формування