Фінансове забезпечення закладів культури України
91

5. Розглянути можливість спрямування частки надходжень від проведення загальнонаціональних лотерей на дотацію культурного сектора. Отримані кошти стануть додатковим джерелом реалізації загальнодержавної стратегії культурного розвитку.

В Україні відбувається поступовий перехід до застосування програмно-цільового методу у процесі складання бюджетів різних рівнів, що обумовило зміну підходів до бюджетного забезпечення сфери культури. Цей метод сприяє тому, що держава надаватиме саме ті культурно-мистецькі блага, в яких населення реально зацікавлене, які мають одні з найвищих показників соціальної ефективності та враховують не лише нинішні, а й майбутні потреби. Програмно-цільовий метод дає змогу вдосконалити механізм державного управління у сфері культури через посилення відповідальності головних розпорядників бюджетних коштів за їх цільове використання, досягнення мети й виконання завдань відповідної програми. Водночас застосуванню цього методу перешкоджають певні проблеми, зумовлені великою кількістю державних зобов’язань, що призводить до нецільового використання бюджетних коштів і, відповідно, пролонгації реалізації тієї чи іншої програми.

Чинна модель формування бюджетних асигнувань на сферу культури і мистецтва в Україні передбачає перерозподіл частини ВВП на утримання культурно-мистецьких закладів та установ і не розглядає ці кошти як інвестиції в межах реалізації стратегії людського розвитку.

Тому існуюча система бюджетного забезпечення сфери культури у країні є недостатньо ефективною, отже, потребує здійснення комплексу заходів, спрямованих на її вдосконалення, основними з яких є:

- перегляд існуючих нормативів бюджетного забезпечення сфери культури з урахуванням макроекономічних показників;