Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
103

уповільнення його соціально-економічного розвитку.

Також важливим є усвідомлення того, що бюджет є складником фінансової системи, тому має бути відповідна координація. Так, проблеми бюджетної політики і бюджетної системи неможливо ефективно вирішувати, не подолавши податкових, банківських, інвестиційних, митних проблем.

Для України дотримання встановлених правил є досить істотною проблемою. Доволі важко спрогнозувати вектори розвитку бюджетного процесу в нашій країні в умовах значної кількості змінних, параметри яких мають широкий діапазон коливань. Щодо України прогнози, що ґрунтуються на суто математичних методах, не справджуються. Потрібно в " ручному режимі враховувати такі складники, як політичне протистояння, відсутність розвинених демократичних інститутів, суб'єктивний чинник під час ухвалення рішень, недостовірність даних під час базових розрахунків [26, с.170].

Враховуючи існуючі проблеми в промисловості (щодо основних фондів і т. ін.), необхідно суттєво звузити державні пріоритети та зменшити кількість державних програм, що дасть змогу здійснювати їх повноцінне фінансування і мати економічний ефект, а також реалізовувати державні програми на тендерних засадах у приватний спосіб.

На сьогодні в Україні, на жаль, не створено достатньо передумов для ефективного використання бюджетних інвестицій. Проблеми у цьому питанні починаються на законодавчому рівні, де взагалі немає поняття “бюджетні інвестиції”, не кажучи про механізм їх реалізації. Необхідними кроками для покращання ситуації мають бути: вдосконалення законодавства, розробка загальнодержавних пріоритетів у фінансуванні соціально-економічного розвитку країни, визначення повноважень окремих органів щодо реалізації бюджетних інвестицій, забезпечення професійності посадовців, що розпоряджатимуться бюджетними інвестиційними коштами, та прозорість їх вкладення.