Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми. У процесі еволюції моделей господарства методам бюджетного регулювання економіки надавалось різне значення. Зважаючи на тривалий процес становлення компонентів ринкового механізму, нагальну потребу проведення структурної перебудови, недостатні темпи формування та нечисленність ринкового орієнтованого приватного сектору, відсутність у нього достатньої кількості фінансових ресурсів, бюджетна політика щодо акумуляції та розподілу фінансових ресурсів інвестиційного призначення набуває особливого значення.

В умовах економічної кризи бюджетні інвестиції відіграють стабілізуючу роль в суспільстві, оскільки закладають фундамент економічному зростанню та соціальному розвитку.

Дослідженню їх теоретичних та практичних аспектів присвячено чи мало праць як зарубіжних, так і вітчизняних вчених та практиків. Однак, слід зазначити, що в сфері бюджетного інвестування існує ряд невирішених проблем пов’язаних з недостатньо ефективною дією механізму державного фінансування інвестиційної діяльності, відсутністю вагомих джерел наповнення бюджету розвитку на рівні бюджетів місцевого самоврядування, не узгодженістю обсягу бюджетних інвестицій джерелам їх фінансування, неоптимальним розподілом бюджетних видатків на поточні та інвестиційні, не врегульованістю нормативно-законодавчої бази бюджетного інвестування, відсутністю ефективного механізму оцінки виконання інвестиційних проектів та їх конкурсного відбору.

Кошти інвестиційного характеру не завжди використовувались прозоро та ефективно, мали місце бюджетні правопорушення в інвестиційні йно-інноваційних програм на місцевому рівні дана наукова проблема є актуальною і потребує поглибленого дослідження.

Залучення бюджетного інвестування в економічне життя країни є об’єктивною необхідністю забезпечення умов вільного розвитку, успішного вирішення соціально-економічних та інших життєво важливих проблем. В умовах структурно-інноваційних зрушень у національній економіці та наданні органам місцевого самоврядування фінансової самостійності бюджетне інвестування набуває пріоритетного значення. Враховуючи обмеженість бюджетних ресурсів, важливо визначити оптимальні обсяги і структуру спрямування бюджетних інвестицій, а також підвищення ефективності їх застосування з метою отримання відповідного економічного чи соціального ефекту.