Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
85

РОЗДІЛ 3. ЧИННИКИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЮДЖЕТНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ

 

3.1 Проблеми в сфері планування та фінансування бюджетних інвестицій

 

Еволюція дослідження інвестицій як економічної категорії є досить тривалою, проте поширене використання даного терміну відбулося в умовах становлення ринкових відносин. Саме в цей період часу поняття «інвестиції» замінило поняття «капітальні вкладення», яке було досить поширеним в період планової економіки. Ми розділяємо думку про те, що поняття «інвестиції» є набагато ширшим, так як вони спрямовуються в фінансові та нематеріальні активи, а капітальні вкладення передбачають тільки відтворення основних засобів.

В зарубіжній літературі відомим є трактування, що «інвестиції – це довгострокові вкладення коштів та іншого капіталу у власній країні та за кордоном у підприємства різних галузей, підприємницькі проекти, соціально-економічні програми, інноваційні проекти з метою одержання доходу або досягнення іншого корисного ефекту». В той же час у вітчизняній економічній літературі має місце наукова думка про те, що інвестиціями є діяльність, яка передбачає вкладення різноманітних економічних ресурсів у збільшення суспільного капіталу з метою отримання в майбутньому більшої кількості економічних благ.

На нашу думку, найбільш наближеним до міжнародних стандартів є трактування інвестицій українським законодавством, де інвестиції визначаються як всі види майнових інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті чого утворюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Важливою складовою інвестицій є бюджетні інвестиції, виділення яких із загальної сукупності зумовлено їх специфічними особливостями притаманними останнім та наявністю в бюджетах інвестиційної складової, через яку держава приймає участь в забезпеченні соціального розвитку та економічного зростання всієї країни та окремих її регіонів.