Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
29

- інвестиції в бюджетний сектор;

- інвестиції в інфраструктуру;

- інвестиції для забезпечення соціального захисту;

- інвестиції в реальний сектор економіки;

- інвестиції соціального призначення.

Таким чином, планування та реалізація державних інвестицій здійснюється в процесі інвестиційного проектування. В першу чергу, проводиться підготовка та детальне проектування проекту, після чого розробляється бізнес-план і на конкурсній основі здійснюється відбір об’єктів бюджетного фінансування та включення їх до списку будов, що підлягають бюджетному фінансуванню. Наступним етапом є розробка проектно-кошторисної документації та проведення техніко-економічного обґрунтування проекту. Фінансування капіталовкладень здійснюється згідно з титульними списками складених на весь період виконання проекту з розбивкою по роках.

 

1.3 Роль і значення бюджетних інвестицій в соціально-економічному розвитку країни

 

Бюджетними інвестиціями є видатки з державного та місцевих бюджетів, які спрямовуються на фінансування державних цільових програм економічного, науково-технічного, соціального розвитку, програми розвитку окремих регіонів, галузей економіки, фінансування інвестиційних проектів та придбання частки акцій чи прав участі в управлінні підприємством [42, с.145].

Важливість даної економічної категорії полягає у тому, що через систему бюджетних інвестицій держава приймає безпосередню участь у інвестиційних процесах.

В сучасному світі державний сектор повністю інтегрований в кругообіг матеріальних та і грошових засобів, формуючи єдиний економічний організм.