Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
105

в Україну зовнішніх джерел фінансування, зокрема іноземних інвестицій. Рівень інвестиційної активності перебуває у безпосередній залежності від стану економіки в державі, функціонування фінансово-кредитної системи, прибуткової діяльності підприємств, дохідної політики бюджетів усіх рівнів та доходів населення [76, с. 33].

Отже, до шляхів активізації інвестування в Україні належать:

1. Розвиток інфраструктури, форм і методів залучення до інвестиційної сфери заощаджень населення.

2. Перехід усіх підприємств України до стандартів бухгалтерського обліку, прийнятих у світовій практиці, оцінка основних виробничих фондів відповідно до їх реальної ринкової вартості, істотне покращання корпоративного управління.

3. Розширення страхування майна.

4. Стимулювання розвитку системи іпотечного кредитування, формування вторинного ринку іпотечних кредитів для залучення у сферу банківського кредитування вагомих довготермінових позабюджетних фінансових ресурсів [15, с.5].

Важливим кроком на шляху до активізації процесів іноземного інвестування в економіку України вважається впровадження дійових механізмів приватизації підприємств стратегічними іноземними інвесторами, до яких насамперед належать транснаціональні компанії (із США, Німеччини, Південної Кореї та ін.). Одним з найперспективніших напрямів залучення іноземного капіталу в Україну має стати розгортання мережі інвестиційних фондів і компаній. У зв'язку з цим великого значення набуває надходження венчурного (або ризикового) капіталу, який тісно пов’язаний з фінансуванням інновацій та науково-технічним прогресом. Основними галузями в Україні, які потребують ін'єкції ризикового капіталу, є передусім агропромисловий комплекс, енергетика, транспорт, зв'язок.