Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
17

Важливою складовою інвестицій є бюджетні інвестиції, виділення яких із загальної сукупності зумовлено їх специфічними особливостями притаманними останнім та наявністю в бюджетах інвестиційної складової, через яку держава приймає участь в забезпеченні соціального розвитку та економічного зростання всієї країни та окремих її регіонів. Особливості, притаманні бюджетним інвестиціям, зумовлені, по-перше, особливостями коштів за рахунок яких здійснюється фінансування бюджетних інвестицій, і, по-друге, особливостями правового статусу учасників громадських відносин із надання інвестицій коштів бюджетів, які, у свою чергу, мали б зумовлювати настання особливих правових наслідків, тобто, як правило, перехід права власності.

Щодо державної інвестиційної політики, так вона повинна відображати стратегічні і середньострокові пріоритети соціально-економічного розвитку, міститися в ключових фінансових документах – перспективному фінансовому плані і бюджеті. Інвестиційна політика має бути найтіснішим чином пов’язана з податково-бюджетною політикою, борговою політикою і політикою у сфері державних закупівель. Лише в цьому випадку можна забезпечити найбільш ефективне використання ресурсів громадського сектора.

Отже, інвестиції за рахунок бюджетних коштів за своєю суттю є бюджетними видатками, і до них можуть бути застосовані механізми управління видатками взагалі. Утім, управління бюджетними інвестиціями має певні особливості, пов’язані з їх нерегулярністю (інвестиційні витрати на який-небудь об’єкт не відтворюються автоматично в наступному році після завершення інвестиційного проекту, тобто інвестиційні витрати відносяться завжди до зобов’язань бюджету) і довгостроковим характером, що вимагає особливих підходів до планування, оцінки і затвердження.

Вони мають тісно пов’язуватися зі стратегією розвитку державного сектора економіки, довгостроковим фінансовим плануванням, борговою політикою органів публічної влади. Усе це вимагає особливого підходу до формування й управління інвестиційними проектами та програмами,