Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
59

. Тенденція зниження цього показника просліджувалась у Харківській області становила 0,5% та Дніпропетровській області становила 0,01%. Тенденцію зростання інноваційно-активних показників мають області: Запорізька - 2,2%, Донецька - 2,5% та Луганська - 3,9% [46,c.148].

Результатом виробничо-економічної діяльності регіону є валовий регіональний продукт. Валовий регіональний продукт у 2010-2011 р. на Україні склав невеликий відсоток, але позитивний і дорівнював +0,3%. Лише одна Харківська область могла нас втішити. Її валовий продукт складав більше середнього українського загалом і був +2,0%. Усі інші області, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська та Донецька мали незадовільні відмітки. Причому, три перші області мали однаковий негативний процент – 2,9, а остання ще гірший -3,1%. Плачевне становище було в області інвестицій в основний капітал у 2010-2011 р., як загалом на всій Україні(-21,8%), так і на усьому Донбасі. У найгіршому положенні була Луганська область. Її обсяг інвестицій у основний капітал склав -103,6%. І останнім пунктом у нашій таблиці, але першим за показниками стали прямі іноземні інвестиції, які залучила Україна – 25177 млн. доларів. Трохи не скрутне становище було у Дніпропетровській області, де іноземні інвестиції були у мінусі(-90,4 млн. $), але інші області регіону зробили блискучий ривок уперед. Найбільше виділилася знову ж Харківська область, яка змогла залучити до себе 130,9 млн. $ інвестиційних вкладень на протязі 2010-2011 р. [49,c.87].

Таким чином, дослідження регіональних проблем розвитку сприяє виробці управлінських рішень, що спрямовані на стимулювання економічного розвитку, що, в свою чергу, потребує інвестиційних вкладень. У той же час, результати аналізу інвестиційної активності регіонів, їх конкурентних переваг надають потенційним інвесторам повне уявлення про фактори інвестиційної привабливості, про інвестиційні ризики і сприяють залученню інвестицій у даний регіон.