Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
61

Застосування механізму бюджетного інвестування дає змогу здійснювати корекцію галузевої і територіальної структури основних фондів господарського комплексу. Бюджетні інвестиції виконують важливу функцію перерозподілу, сутність якої полягає в тому, що за допомогою цього бюджетного важеля можна нарощувати обсяги основних фондів певних галузей економіки за рахунок їх відповідного зменшення в інших. Реалізація перерозподільчої функції відбувається завдяки встановленню зв’язку між надходженнями від відчуження державної і комунальної власності та ресурсами, що спрямовуються у вигляді капітальних трансфертів суб’єктам господарювання.

В основу формування інвестиційної складової бюджету України покладено визначення сфери компетенції держави, яка обмежується набором конкретних функцій та обов’язків. Останні насамперед залежать від взятих державою зобов’язань щодо забезпечення певних бюджетних послуг. Також значний вплив на формування бюджету справляють напрями розвитку країни [54, c. 237].

Закон України «Про інвестиційну діяльність» реалізує основні засади проведення інвестиційної діяльності в Україні та здійснює регламентацію норм ведення інвестиційної діяльності всіма учасниками даного процесу.

У ст. 2 вищевказаного Закону зазначається, що інвестиційна діяльність є сукупністю практичних дій держави щодо реалізації інвестицій і проводиться на основі державного інвестування, здійснюваного органами влади й органами управління України, АР Крим та місцевих рад народних депутатів за рахунок коштів бюджетів, позабюджетних фондів і позикових коштів, а також державними підприємствами, установами й організаціями за рахунок власних і позикових коштів. У ст. 11 державне регулювання інвестиційної діяльності здійснюється з метою реалізації економічної, науково-технічної та соціальної політики та визначається показниками економічного і соціального розвитку України; державними і регіональними програмами розвитку народного господарства; державними і місцевими бюджетами, передбачуваними в них обсягами державного фінансування інвестиційної діяльності [5, c.6].