Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
83

Реалізація цієї програми сприяла як розвитку підприємницької ініціативи, так і зміцненню загальноєвропейських інститутів, таких як Європейський інвестиційний банк та Європейський інвестиційний фонд, які створенні за бюджетні кошти країн ЄС.

У Російській Федерації вживаються як методи стимулювання приватних інвестицій, так і потужні інструменти державного інвестування. Так, Федеральна адресна інвестиційна програма є складеним інструментом системи державного стратегічного управління, що дозволяє комплексно і системно забезпечувати реалізацію державних пріоритетів соціально-економічного розвитку, визначених у відповідних політичних та нормативно-правових актах Російської Федерації [73, c.110].

Отже, оптимальним варіантом розв’язання проблеми є другий варіант, як такий, що відповідає сучасним тенденціями інвестиційної політики розвинених держав у післякризовий період.

Уряд вважає своїми основними завданнями кардинальне поліпшення інвестиційного клімату та активізацію інвестиційної діяльності, сприяння капіталізації заощаджень та їх трансформації в інвестиції, розширення доступу суб’єктів господарювання до інвестиційних ресурсів, створення сприятливих умов для провадження підприємницької діяльності.

Також, дії Уряду будуть спрямовані на підтримку базових галузей економіки, розвиток імпортозаміщуючого виробництва та диверсифікацію зовнішніх ринків, розв’язання критичних проблем, пов’язаних з модернізацією та підвищенням енергоефективності виробництва; сприяння розвитку аграрного сектору та розбудову сучасної інфраструктури, створення умов для переходу до економіки знань.

Виконання зазначених завдань дасть змогу перейти у подальшому на інноваційно-інвестиційну модель розвитку та підвищити конкуренто-спроможність економіки.

Підсумовуючи відзначимо - на інвестиційний потенціал промисловості впливала низка чинників, що пов’язані із державною політикою України минулих років, коли протягом тривалого часу ігнорувалися проблеми інвестиційної діяльності, внаслідок чого відбулось обвальне падіння виробництва, та сучасними процесами у світовій економіці, обумовленими уповільненням інвестиційної активності у світі та низьким рівнем кредитування промислового виробництва з боку міжнародних фінансових організацій.