Планування і фінансування бюджетних інвестицій в Україні
87

Тому відповідно розглядаючи сутність бюджетних інвестицій не слід поза увагою залишати інвестування в людський капітал.

За визначенням, яке наводить Затонацька Т.Г., бюджетними інвестиціями є видатки з державного та місцевих бюджетів, які спрямовуються на фінансування державних цільових програм економічного, науково-технічного, соціального розвитку, програм розвитку окремих регіонів, галузей економіки, фінансування інвестиційних проектів чи придбання частки акцій, чи прав участі в управлінні підприємством. В українському законодавстві трактування поняття «бюджетні інвестиції» відсутнє, що є одним із недоліків правового поля в Україні.

В економічній науці вчені розглядають два поняття «бюджетні інвестиції» та «інвестиційна складова бюджету», доводять що дані поняття не слід ототожнювати. Що стосується інвестиційної складової бюджету, то її трактування подається як «сукупність бюджетних інвестицій» та як «частина видатків бюджету, що спрямовується на інвестиційні цілі та бюджетні надходження, котрі забезпечують фінансування зазначених видатків капітального характеру». На нашу думку, визначення надане Кириленко О.П. підкреслює той факт, що інвестиційна складова бюджету має місце як в дохідній, так і видатковій частині місцевих бюджетів.

Для більш повного дослідження економічної природи «бюджетних інвестицій» необхідно визначити критерії, які допоможуть розширити системні уявлення про дану економічну категорію. На нашу думку, дані критерії включають призначення бюджетних інвестицій, інструменти їх реалізації, джерела фінансового забезпечення, пріоритетні напрями інвестування бюджетних коштів, рівень досягнення економічного та соціального ефекту, стабілізуючий вплив на амплітуду циклічних коливань економіки та специфічні особливості, які дають можливість виділити їх зі складу інвестицій реального сектору економіки.