Податковий контроль і його роль в управлінні фінансами
11

%. Замість права на додаткову стандартну податкову соціальну пільгу одному з батьків Податковим кодексом запроваджується надання 100-відсоткової податкової соціальної пільги на кожну дитину (50% мінімальної заробітної плати) кожному з батьків.[27,c.33]

У разі продажу громадянами один раз на рік квартир, житлових, дачних, садових будинків без обмеження щодо їх площі, земельної ділянки в межах норм, визначених Земельним кодексом України, а також машини, мотоцикла, моторолера такі доходи звільняються від оподаткування. Також передбачене зниження ставки податку до 5% для доходів від продажу рухомого майна.

Отже, з прийняттям Податкового кодексу можна досягти забезпечення високої якості та ефективності податкового контролю, а саме: оптимізувати процедуру контролю, здійснювати ефективний нагляд за роботою податкових органів, усунути існуючі в законодавчо-нормативній базі неточності та суперечності, адже до прийняття Податкового кодексу, поняття податкового контролю розглядався лише в теорії фінансового права, а зараз у кодексі подано таке чітке та зрозуміле визначення. Є визначеними також способи здійснення податкового контролю, а саме: облік платників податків; перевірки та звіряння; інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів ДПС, досить суттєво змінились порядок та види перевірок, що здійснюють податкові органи.

 

1.2 Сутність, методи і форми податкового контролю

 

 

Податковий контроль – це перевірки виконання суб’єктами господарювання і фізичними особами своїх фіскальних зобов’язань перед державою.

В Україні функціонує досить розгалужена система органів фінансового контролю. Державні органи та органи місцевого самоврядування здійснюють фінансовий контроль у ході обговорення і затвердження проектів законів про бюджет, розробки пропозицій про податкову політику, розвиток податкового законодавства й удосконалюванні податкової системи України, а також при затвердженні звітів про виконання бюджетів. До таких фінансових органів належать Рахункова палата України, ДПАУ, КРСУ та ін.