Податковий контроль і його роль в управлінні фінансами
35

- розроблення механізму можливої оплати податків за рахунок коштів, отриманих від продажу акцій підприємств-боржників, включаючи випуск і продаж нових акцій.

Отже, податковий контроль є суттєвим важелем регуляторної та фіскальної спрямованості в системі державних фінансів, адже за його допомогою можна ефективно впливати на процеси економічного зростання та соціального розвитку. Проведення результативного, модернізованого податкового контролю є головним чинником попередження неплатежів до бюджетів та ефективним засобом наповнення їх дохідної частини одночасно. Виходячи з цього, однією з найсуттєвіших проблем у процесі виходу української економіки із кризи є визначення методів оцінки ефективності проведення податкового контролю.[20,c.7]

Перспективи подальших розробок з цього питання полягають у вирішенні питань ефективної реалізації податкового контролю в системі управління державними фінансами, а саме: розробці чітких методичних рекомендацій щодо здійснення контролю працівниками податкових органів та іншими органами управління державними фінансами та виявленні резервів для подальшого динамічного розвитку податкового контролю в Україні.

 

2.2 Податкова перевірка як основний метод податкового контролю

 

 

Податкові органи постійно знижують кількість податкових перевірок.

Податковий кодекс приніс чимало сюрпризів – приємних і не дуже. Крім нововведень щодо підстав для проведення, термінів та періодичності податкових перевірок у Кодексі з’явився ще один вид перевірок. До існуючих раніше камеральних та документальних додалися фактичні перевірки. В таблиці 2.5 відображено підстави для проведення податкових перевірок.