Податковий контроль і його роль в управлінні фінансами
65

ВИСНОВКИ

 

 

У курсовій роботі наведено теоретичне і практичне узагальнення, яке полягає в обґрунтуванні засад правового забезпечення контрольно-наглядової діяльності у сфері оподаткування, виявленні її видів, методів та особливостей, визначенні тенденцій розвитку, розробленні рекомендацій щодо шляів подальшого вдосконалення нормативної бази у цій сфері.

За результатами проведеного дослідження проблем реалізації контролю у сфері оподаткування сформульовано найбільш важливі та практично значущі висновки, а також конкретні пропозиції щодо вдосконалення реалізації контролю у сфері оподаткування в Україні.

1. Податковий контроль хоча й посідає кінцеву позицію у системі управлінських функцій, за організаційно-правовою природою його необхідно розглядати як систематичну, конструктивну й позитивну діяльність, котра здійснюється як у сфері регулятивних, так і у сфері правоохоронних відносин, що зумовлено тісним зв’язком контролю з процесом прийняття управлінських рішень.

2. Податковий контроль варто розглядати як функціональний елемент й основну форму податкового адміністрування. Він має всі риси, властиві фінансовому контролю, і водночас має специфічні риси, які виявляються в більш вузькій сфері дії. Контроль органів Державної податкової служби України є різновидом, складовою податкового контрою. Суб’єктами ж останнього, окрім органів Державної податкової служби України, є митні органи, органи Пенсійного фонду, контрольно-ревізійна служба, органи Державного казначейства тощо.

3. Вивчення зарубіжного досвіду податкового контролю в розвинутих країнах показало, що система оподаткування є основним інструментом регулювання економіки. З практичного досвіду, накопиченого цими країнами, випливає, що необхідними ознаками будь-якої високорозвиненої системи контролю за дотриманням податкового законодавства є такі: