Податковий контроль і його роль в управлінні фінансами
21

спекціях землі Шлезвиг - Гольштейн нараховується 3450 співробітників (приблизна чисельність визначається з розрахунку один співробітник на 600 жителів району).[18,c.107]

Інспекцію очолює начальник, як правило, юрист. Юристи очолюють відділи, що, у свою чергу, розділені на підвідділи: правовий; з податку із зарплати; з автотранспорту; з податку із обороту підприємств; з податку із придбання земельних ділянок. Існує оцінювальний відділ із оцінки майна, земельних ділянок, сільськогосподарських підприємств і угідь, що необхідно при розрахунку податку зі спадщини. У податковій інспекції є фінансова каса зі штатом конфіскаторів. У великих інспекціях існують відділи податку з юридичних осіб, слідчі і пошукові відділи.

Серед європейських країн ФРН виділяється особливою суворістю покарань за порушення податкового законодавства: штрафи, повторні штрафи, позбавлення волі на строк до 10 років. Кримінальне переслідування осіб, що скоїли податкові злочини, здійснюють фінансові органи, які мають статус правоохоронних і володіють тими самими повноваженнями, що й прокуратура. У будь-який момент фінансові органи можуть передати кримінальну справу до прокуратури. Існують відомчі розпорядження, згідно з якими справи, порушені за фактом заниження податку на суму більше 300 тис. марок, розслідуються податковим відділом прокуратури відповідної землі. В окремих землях ФРН для кримінального і адміністративного переслідування порушників податкового законодавства у складі фінансових органів створені спеціальні підрозділи – відділи з кримінальних справ і штрафних санкцій.

Однак провідну роль у боротьбі з податковою злочинністю відіграє спеціалізована правоохоронна структура – податкова поліція або служба податкового розшуку, яка належить до системи міністерства фінансів. Підрозділи податкового розшуку “Штойфа” було утворено в Германії ще в 1934 році. Її працівники, перебуваючи на службі у фінансових органах, одночасно є позаштатними співробітниками прокуратури. На підрозділи “Штойфа” покладається виконання трьох основних завдань: