Податковий контроль і його роль в управлінні фінансами
51

у держави, її органів і посадових осіб.

Юридичну відповідальність необхідно визначити як правовідносини між державою й іншими суб’єктами права, що виникають на підставі їхніх взаємних обов’язків нести несприятливі наслідки за порушення правової норми. Отже, юридична відповідальність за порушення податкового законодавства України (у широкому значенні) – це правовідносини між державою й іншими суб’єктами права, що виникають на підставі їх взаємних обов’язків нести несприятливі наслідки за порушення норм податкового законодавства.

Контроль і відповідальність належать до важливих державно-правових інститутів, існування й розвиток яких спрямовані на забезпечення ефективного механізму державного управління. Інститут контролю та інститут юридичної відповідальності перебувають у тісному взаємозв’язку: контроль виступає важливим засобом забезпечення законності та дисципліни в державному управлінні, в результаті порушення яких застосовується юридична відповідальність.[31,c.52]

Отже, основною метою реалізації результатів контролю у сфері державного управління не є застосування карних заходів, тобто юридичної відповідальності. Це - вимушений захід, який слід розцінювати як об’єктивну необхідіність, зумовлену наявністю правопорушення. Тому відповідальність як наслідок контролю є вимушеним заходом впливу і застосовується за умови, коли вичерпані всі інші заходи впливу.

Юридична відповідальність виступає визначальним елементом правового фактора і гарантом забезпечення ефективності контролю за дотриманням законодавства у сфері оподаткування, отже одним з її принципів є невідворотність покарання, яка означає, що жодне правопорушення не повинне залишитися непокараним [31,c.54].