Податковий контроль і його роль в управлінні фінансами
67

5. Форму проведення податкового контролю слід розуміти як зовнішнє вираження практичної реалізації контрольної діяльності податкових органів, метод податкового контролю – як внутрішній її зміст, тобто конкретні способи (прийоми), що застосовуються при здійсненні контрольних функцій.

6. Проведення демократичних перетворень та ринкових реформ вимагають застосування принципово нових підходів до юридичної відповідальності за податкові правопорушення.

7. Указом президента України створено нове Міністерство доходів та зборів, внаслідок чого всі контрольні, облікові, розподільні й інші адміністративні функції стосовно податків та зборів, а також ЄСВ передано до відання податкової служби. Це дасть можливість істотно спростити штати контролюючих органів і витрати як держави, так і підприємств.

8. Необхідно максимально обмежити кількість нормативних актів. чітко регламентувати порядок стягнення податків, зборів, інших обов’язкових платежів, а також порядок здійснення контролю у цій сфері.

9.Підвищити ефективність податкового контролю за допомогою активізації непрямих методів визначення податкових зобов’язань.

Реалізація такого комплексу завдань системного характеру залежить, насамперед, від безумовного виконання законодавства та сумлінного ставлення кожного працівника до своїх посадових обов’язків, а також від інтелектуального, професійного і культурного рівня персоналу.