Оцінка становища України з огляду на її стратегічну орієнтацію направленості на входження до Європейського Союзу та її пріоритетні напрямки реалізації інтеграційних прагнень
15
  • Під час інтеграційного будівництва йде вирішення простих завдань на які згодні всі учасники, це вже створю умови для вирішування більш складних завдань

Саме теорія перепліскування спричинила неминучість та безповоротність поширення інтеграції в нові галузі та розвиток переходження форм інтеграційного будівництва від манших до більш високих. Теорія spillover, що в кінці 50-х та на початку 60-х стала офіційною, порушили дві обставини:

  • Поширення націоналізму усередині Європейського Співтовариства
  • Посилення зовнішнього фактора у розвитку Співтовариства

Створення Європейського обʼєднання вугілля і сталі, Європейського Економічного Співтовариства та Євроатома припало саме на той момент коли науці про міжнародні відносини бйла актуальна теорія реалізму, засновником якої виступив Такс Моргентау (1904-1979).

Але неуфункціоналістам було не важко уявити ЄС як одну з важливіших ланок цього хаотичного світового порядку. Проте модифікація неофункціоналістських поглядів виявилася надостатньою що бути позбавленою критики з боку прихильників міжурядового підходу. Та боротьба між представництвами двох основних напрямів у теоретичному тлумаченніиєвропейскької організації продовжувався.