Оцінка становища України з огляду на її стратегічну орієнтацію направленості на входження до Європейського Союзу та її пріоритетні напрямки реалізації інтеграційних прагнень
33

11 липня 2014 року в Брюсселі  пройшли перші трьох сторонні переговори  РФ, ЄС та України на тему реалізації Угоди про асоціацію Євросоюза та України. Сторони обговорили практичні питання щодо реалізації домовленості вільної торгівлі, що входить до економічної частини Договору про асоціацію , в контексті цого впливу на торгівлю між Україною та РФ.

 

12 вересня 2014 року на других трьох сторонніх перемовинах Україна-РФ-ЄС була досягнута домовленість щодо розстрочки впровадження договору щодо глибокої всеобіймаючої зони вільної торгівлі в рамках асоціації України з ЄС до кінця 2015 року, та про збереження протягом цього часу режиму вільної торгівлі в рамках СНГ. РФ наполягала  щоб договір про відстрочку був завірений актами Верховної Ради та Єврокоміссії.

16 жовтня 2014 року Верховна Рада схвалила законопроект про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який був підписан президентом Петром Порошенком у той же день.  

Нині Європейський Союз являється другим найбільшим торговим партнером України після РФ, в торгівельних відносинах з якою переважають імпортування енергоносіїв. Як ми знаємо, Україна вже підписала Угоду про торгівлю с країнами в зоні ЄС, але для повної ратифікації і впровадження в життя Україна має укласти переліч домовленостей у сфері стандартизації та сертифікації товарів. Україна ще не досягла такого рівня наближення до економіки ЄС і не взмозі ще відповідати стандартам та критеріям (обмеження щодо темпів інфляції, процентних ставок банків та державних цінних паперів, обмінний курс валют, основні параметри та критерії податкової політики), що необхідні для валютної євроінтеграції в майбутньому.

Основна мета стратегії України – це приєднання до ЄС, що посприяє тотальній інтеграції України до Світової економіки, що базується на