Соціальний менеджмент
2

ВСТУП

        Соціальне життя настільки складне й різноманітне, що часом необхідні механізми для його структурування та регулювання, що дозволяють успішно вирішувати виникаючі проблеми і залучати всі необхідні для цього ресурси. Одним з таких успішних механізмів є соціальне проектування.

        Соціальний проект — це сукупність документів, що в них викладено цілі, засоби й етапи реалізації передбаченої програми соціальних змін. Дієвість соціального проектування залежить як від його методів, так і від урахування в ньому економічних проблем та екологічних вимог регіону, майбутніх змін у техніці й технології тощо. В основі соціального управління, на думку Ф. Енгельса, лежить необхідність навчитися виявляти «непрямі», більш віддалені в часі суспільні наслідки людської діяльності, а отже, отримувати «можливість підпорядковувати людському опануванню і регулюванню також і ці наслідки».

         Суб'єкти соціального проектування: окремі особистості, організації, трудові колективи, соціальні інститути, спеціально створені проектні групи. Невід'ємна риса суб'єкта проектування - соціальна активність суб'єкта.

Об'єкти соціального проектування:людина як індивід суспільства зі своїми потребами, інтересами, ціннісними орієнтаціями, установками, соціальним статусом, ролями в системі відносин;різноманітні елементи і підсистеми соціальної структури суспільства (соціальні групи, трудові колективи);різноманітні суспільні відносини (управлінські, моральні, політичні, ідеологічні, сімейно-побутові, міжособистісні, естетичні).

       Соціальний менеджмент - це область управління, яка формує у майбутніх фахівців теоретичні та практичні навички, що дозволяють ефективно впливати на соціальні процеси, впливати на створення сприятливого для людини соціального середовища, проектувати соціальні організації, що в свою чергу забезпечує раціональне використання найбагатшого і необмеженого зі всіх ресурсів - людського.