Електричні властивості полімерів
17

енергії активації її з ростом ланцюга і збільшенням числа π- електронів в молекулі [8].

   Для полімерних напівпровідників характерне виконання закону  Ома при значеннях напруженості електричного  поля до 105 В/м [7]. При подальшому збільшенні поля спостерігається зростання електропровідності продуктів радіаційно-термічної оброблення поліетилену.

  Залежність електропровідності полімерних напівпровідників від температури зазвичай описується формулою типу (14), причому значення енергії активації ΔW в цій формулі становить для полімерів різної будови від 0 до 3 еВ.

   Слід зазначити, що при дослідженні залежності електропровідності полімерних напівпровідників від температури іноді спостерігається розбіжність кривих γ(T) в циклах нагрівання – охолодження – нагрівання. Для поліфталоціаніну міді [2] це пов’язано з десорбцією води. У інших випадках можливі незворотні хімічні перетворення та зміни фізичної структури в процесі вимірювання електропровідності.

    На рис. 7 показана залежність для поліацетилену [6]. На кривій видно характерний злам, причому значення енергії активації для високотемпературного відрізка кривої менше, ніж до зламу. Крива рис. 7 від-                          Рис. 7.      

творюється при неоднократних вимірюваннях. Це дозволяє вважати, що злам кривої на рис. 7 обумовлений оборотними змінами структури. Можливо,  що при підвищенні температури внаслідок підвищення  рухливості ділянок макромолекули ацетилену покращується компланарність макромолекули і зростає ефективна довжина сполучення.