Електричні властивості полімерів
3

     Вступ

     Поєднання специфічних фізико-механічних, хімічних і електричних властивостей полімерів дозволяє використовувати ці матеріали в різних галузях техніки. Для раціонального застосування полімерів в якості діелектриків, напівпровідників або електропровідних матеріалів необхідне, глибоке знання їх електричних властивостей, розуміння закономірностей змін цих властивостей при варіюванні будови полімерів та умов експлуатації [1].

   Залежність електричних властивостей від будови макромолекул і надмолекулярної структури дозволяє використовувати вимірювання електричних властивостей для вивчення особливостей будови полімерів.

    У зв’язку з цим було доцільним систематизувати і узагальнити наявні в даний час експериментальні дані і теоретичні уявлення про вплив будови полімерів, температури, частоти електричного поля та інших факторів на їх електричні властивості [2].

   Здатність до утворення електричних зарядів є особливістю багатьох полімерних матеріалів, що часто приводить до небажаних наслідків, але в той же час ця особливість дозволяє створювати на основі полімерів електрети з новими корисними властивостями. Електрети являються електричними  аналогами постійних магнітів, тобто джерелами електростатичного поля, що і зумовлює можливість їх широкого застосування.

    Знання взаємозв’язку електретного ефекту з діелектричними властивостями полімерів дозволяє спеціалістам, що займаються розробкою нових полімерних матеріалів або їх застосуванням вибирати або створювати полімери, необхідні для отримання електретів з заданими властивостями [1].

   Метою даної курсової роботи є: