Форми планування і види планів
21

стратегічного планування це розробка стратегій які забезпечують реалізацію місії і цілей розвитку бізнесу в межах можливостей підприємства з допустимим рівнем ризику На практиці не існує бізнесу без ризику Тому на всіх етапах стратегічного планування необхідно передбачити ідентифікацію методів формування стратегії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис 3.1. Характеристика методів розробки стратегій притаманних зарубіжним корпораціям

Перший метод єдиноосібний. Його девіз «Створюй і керуй» Цей спосіб характерний для компаній з авторитарним керівником. У відділах такої організації існує чітка субординація та беззаперечне підпорядкування. Власник або генеральний директор самостійно визначає ідею компанії формулює бачення, мета до якої ми йдемо місію слід який ми залишаємо корпоративну культуру набір правил поведінки і стратегічний план. 
           Дослідження одноосібного вибору варіанту методики формування стратегії є можливим коли компанія тільки створюється або реорганізується. У цьому випадку керівникові можна зібрати всіх та оголосити свою ідею.Другий метод колективний. Варто зазначити що тільки на стадії створення бізнесу можна приймати рішення одноосібно. Потім коли компанія вже працює потрібно враховувати думки співробітників. Після того як оголошено всі думки більшістю голосів повинні бути прийняті принципи яких усі будуть дотримуватися, хто залишився в меншості повинні