Створення позитивної навчальної мотивації у процесі формування вмінь англійського діалогічного мовлення
19

інтерес до навчальних предметів, вони вже можуть логічно мислити, теоретично міркувати та самоаналізувати.

Для мовного розвитку підлітків характерним є вдосконалення уміннь користуватись мовою як засобом спілкування. У здатності користуватися словом підлітки вбачають власну інтелектуальну силу, ознаку авторитету в колективі. Цим зумовлюється посилення інтересу до оволодіння засобами виразної мови, до крилатих висловів, метафоричних зворотів, алегорій. Учні 8 класу розуміють гумор, мовні засоби, через які він виражається. Вони шукають адекватні способи передачі власних думок, використовуючи внутрішнє мовлення. Крім того, вони здатні тривало, результативно і систематично працювати, усвідомлюють суспільне значення праці, їх приваблює праця, в якій можна виявити ініціативу та творчість [16, с. 139].

Варто відмітити, що учні 8 класу прагнуть до самостійності, самоствердження, тому буде доцільно, якщо вчитель пропонуватиме індивідуальні завдання (створення кросвордів, роботу з картками).

Індивідуально-психологічні особливості восьмикласників вивчаються, щоб батьки та вчителі були обізнані в особливостях психофізичного розвитку вихованця, могли наперед передбачати та уникати можливих труднощів під час організації навчально-виховного процесу.

Характерна особливість підліткового віку – готовність та здатність до різних видів навчання, як у практичному плані (трудові вміння та навички), так і в теоретичному (вміння розмірковувати, мислити, користуватись поняттями). Ще одна характеристика, яка повністю розкривається саме в підлітковому віці – це схильність експериментувати, що проявляється в небажанні приймати все на віру. У підлітків широкі пізнавальні інтереси, пов’язані з прагненням самостійно перевіряти все ще раз, переконуватися на власному досвіді.

Отже, при навчанні учнів середньої школи варто враховувати такі вікові особливості, як сприймання, мотивація, логічне осмислення, пам’ять. Підлітковий вік характеризується підвищеною інтелектуальної активністю, що стимулюється не