Створення позитивної навчальної мотивації у процесі формування вмінь англійського діалогічного мовлення
31

англійською мовою, оскільки на цій стадії продовжується розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності, де переважає діалогічне мовлення.

Головною характеристикою психофізичних даних восьмикласників є розвиток складніших форм мислення. Таким чином, знання вікових особливостей учнів середнього ступеня дає вчителю можливість вдало підібрати методичні прийоми, форми та засоби навчання, які необхідні для успішної реалізації навчальних, розвиваючих та інших завдань уроку.

У розробленому конспекті уроку на розвиток умінь діалогічного мовлення обрано підхід від цілого діалогу-зразка, тобто шлях «зверху», де учні відштовхуються від діалогу-зразка і проходять чотири основних етапи.

Основним засобом навчання діалогічного мовлення є вправи. При цьому використовуються допоміжні засоби – опори. Призначення опор одне – безпосередньо або опосередковано допомогти породженню мовленнєвого висловлювання за рахунок виклику асоціацій з життєвим і мовним досвідом учнів. У конспекті уроку пропонується змістовно-словесна (вербальна) опора – структурно-логічна схема, що, по суті, є способом керування висловлюванням.

Діалог як зразок служить одночасно й опорою для учнів, і зразком того мовленнєвого здобутку, який вчитель повинен одержати під час уроку.

Таким чином, ми повинні розглянути питання про те, як такий діалог представляти, що з ним робити далі і як підвести учнів до створення власного діалогу. Відповідно, ми бачимо, що вчитель, насамперед, повинен сформулювати завдання та викликати зацікавленість в учнів до вивчення навчального матеріалу. Наступним кроком є представлення діалогу-зразка. Відносно способу та форми представлення діалогу-зразка учням існують деякі протиріччя у точках зору різних методистів.

Наприклад, професор-методист Л. С. Панова стверджує, що в процесі представлення діалогу-зразка, саме вчитель повинен максимально задіяти свої акторські здібності. Однак на думку професора В. А. Бухбиндера і професора В. Штраусса, вчителеві доцільніше використовувати фонограму, залучаючи для запису висококваліфікованих фахівців або носіїв мови, щоб учні одержували п