Створення позитивної навчальної мотивації у процесі формування вмінь англійського діалогічного мовлення
33

На наш погляд, такий підхід досить раціональний та ефективний для початкового етапу навчання, тобто молодших школярів. Практично те ж саме ми маємо при розвитку вмінь діалогічного мовлення, але тут ми навчаємо паралельно або читанню, як при розвитку умінь монологічного мовлення, або аудіюванню (під час представлення діалогу-зразка).

На прикладі конспекта уроку ми бачимо, що учні переказують вже з визначеними перетвореннями, а зокрема від імені ІІІ особи, тобто з невеликою зміною основної граматичної структури.

При виконанні такого завдання вчитель залучає до переказу якнайбільше учнів з метою більш детального відтворення. Такий прийом не тільки сприяє розвитку й удосконаленню мислення, але і безпосередньо активізує память і увагу. Далі учні за допомогою вправ типу «запитання-відповідь» вносять деякі доповнення, що містять елементи оцінки та критики. Саме ці характеристики мислення є досить розвиненими у даному віковому періоді.

Отже, аналізуючи запропонований в даній роботі конспект уроку, зосереджений на розвитку монологічного та діалогічного мовлення, зазначимо, що даний підхід реалізує основні дидактичні цілі уроку, а саме:

Цілеспрямованість (рішення поставлених перед вчителем усіх практичних задач).

Змістовність (тексти та вправи є досить змістовним і відповідають віковим особливостям учнів, їх запитам та інтересам; відзначається також відповідність прийомів, використаних на уроці, поставленим завданням, психологічним і психофізіологічним особливостям учнів).

Активність учнів (пропорційне співвідношення внутрішньої (розумової) і зовнішньої (мовної) активності учнів на уроці; використання можливостей для стимулювання мовленнєво-осмислюючої активності учнів, а саме, забезпечення опорами).