Особливості взаємозв’язку та поєднання загальної та спеціальної фізичної підготовки у настільному тенісі
11

Але інвентар і техніка гри з тих пір пішли настільки далеко, що сьогодні просто відбивати м'яч, як би штовхаючи його перед собою, вже недостатньо. По-перше, така техніка не дасть вам можливості вигравати, а по-друге, це «не виглядає». Найлегший для освоєння удар — зрізає зліва.

Подачі

Подача - єдиний технічний прийом, у виконанні якого спортсмен не залежить від дій супротивника, єдиний прийом, що виконується із статичного положення.

Він вимагає такого ж постійного, ретельного тренування, як і будь-який інший технічний елемент гри, а, може бути, враховуючи ігрову значущість подачі, її тренуванню слід відводити навіть більше часу, чим часу, що відводиться тренуванню і вдосконаленню інших прийомів. Виконання подачі переслідує наступні цілі:                                                                                                                                             - додання м'ячу сильного обертання, направленого на безпосередній виграш очка (з подачі)                                                                                                                                                           - забезпечення умов для проведення атакуючих дій безпосередньо після подачі                                                                                                                                                                                      - повністю виключити можливе проведення атаки супротивником після подачі.

На різних рівнях спортивної майстерності цілі ці міняються, поступово зміщуючись від першої до третьої.

На першому етапі (від новачка до рівня першого дорослого розряду) головним є уміння подавати подачі з таким складним обертанням, щоб супротивник опинився не в змозі з цим обертанням справитися.

Для цих цілей виконуються подачі з різним напрямом обертання м'яча: верхнє, нижнє, праве бічне, ліве бічне, і подачі, що несуть в собі одночасне верхнє або нижнє обертання м'яча і бічне. Для всіх цих подач характерне виконання удару по м'ячу переважно гумою і губкою без участі фанери (підстави). При кожній такій подачі м'яч проходить максимально можливий (по довжині) шлях по поверхні накладки, по характеру зчеплення вони нагадують топ-спин. Ну і, звичайно, невпевнено прийняту подачу треба уміти «добити».

На другому етапі (кандидат в майстри спорту - несильний і недосвідчений майстер) основним стає уміння подавати такі подачі, після яких можна провести власну атаку. Для цих цілей виконуються подачі, напрям обертання м'яча при яких співпадає з напрямом обертання м'яча при подальшому атакуючому ударі (після подачі з правим бічним обертанням зручно атакувати справа, після подачі з лівим бічним обертанням зручно атакувати зліва) або такі подачі, після яких для атаки відкрита велика частина столу (при подачі з сильним зсувом в лівий кут відкривається майже весь стіл для проведення атаки справа).

Атака після такої подачі може бути, як «добивкой» (якщо подача узята погано), так і засобом захоплення ініціативи.

11