Особливості взаємозв’язку та поєднання загальної та спеціальної фізичної підготовки у настільному тенісі
7

Розділ 1. Історія виникнення і розвитку настільного тенісу

Відвіку люди змагалися в різних іграх з м'ячем. Особливою популярністю такі ігри користувалися вже в Стародавній Греції і Стародавньому Римі. Відомо, що греки з їх високою культурою і витонченими ідеалами зробили великий вплив на римську культуру, на побут, спосіб життя римлян. «Якщо римські види спорту стомлюють вас — і вам подобаються грецькі, грайте в м'яч!» — писав Горацій.

Зведення про розвиток настільного тенісу дуже суперечливі. І до цього дня залишається загадкою, хто ж є справжнім родоначальником цієї гри. Одні вважають, що гра з ракеткою і м'ячем зародилася в Англії, інші наполягають на тому, що народженню цієї захоплюючої гри ми зобов'язані Японії або Китаю. Проте японські і китайські історіографи спорту подібне твердження спростовують. В середні віки в Європі з'явилися ігри з м'ячем, які можна вважати прародителями великого тенісу і настільного тенісу. Так, в XVI столітті в Англії і Франції була відома гра в м'яч, правда, що не мала певних правил. М'яч був з пір'ям, пізніше з'явився гумовий.

Настольный теннис на этапе зарождения

З публікації давніх років відомо, що в 1874 році англієць Вальтер Клоптон з Вінгфільда розробив правила новою, досить схожою на сучасний теніс, гри, яку він назвав сферистикой. Через рік правила сферистики були вдосконалені, гра отримала нову назву — лаун-теннис (від слова «lawn», що по-англійськи означає «лужок») або просто — теніс.

Первые теннисисты

Існує ще одне припущення про походження назви гри «теніс» — зв'язано його з тим, що в грі брали участь десять (по англійськи «ten») гравців, по п'ять на кожній стороні майданчика.

7