Система заходів запобігання банкрутству підприємства (на прикладі діяльності підприємства гірничодобувної промисловості ВАТ "Ніжинський ГЗК " Кварцит")
37

 

                 - усунення неплатоспроможних підприємств;

         - відновлення  фінансової стабільності підприємства (забезпечення  його фінансової рівноваги в короткостроковій перспективі);    

- зміни фінансової стратегії з метою забезпечення стійкого                                                                                                                                економічного росту підприємства (досягнення його економічної рівноваги на довгострокову перспективу).

                      Вибір та використання діючих внутрішніх механізмів фінансової стабілізації підприємства, які відповідають масштабам його кризового фінансового стану. Внутрішні механізми фінансової стабілізації покликані забезпечити  реалізацію термінових заходів по відновленню платоспроможності та поновлюванню фінансової рівноваги підприємства за рахунок внутрішніх резервів. Ці механізми основані на послідовному використанні визначених моделей управлінських рішень, які обираються у відповідності до специфіки господарської діяльності підприємства та масштабів його кризового розвитку. В системі антикризового фінансового управління підприємством  цьому напрямку політики надається першорядна увага.

         Вибір ефективних форм санації підприємства. Якщо масштаб кризового стану підприємства не дозволяє вийти з нього за рахунок реалізації внутрішніх методів та фінансових резервів, підприємство змушене буде удатися до зовнішньої допомоги, яка звичайно приймає форму його санації. Санація підприємства може проводитись як до, так і самому процесі провадження справи про банкрутство. В першому випадку  підприємство саме може виступити ініціатором своєї санації та вибору її форми. В процесі санації необхідно обгрунтувати вибір найбільш ефективних її форм  (включаючи форми, пов'язані з реорганізацією підприємства) з тим, щоб в найкоротші строки досягнути фінансового оздоровлення та не припустити оголошення банкрутства підприємства.