Система заходів запобігання банкрутству підприємства (на прикладі діяльності підприємства гірничодобувної промисловості ВАТ "Ніжинський ГЗК " Кварцит")
91

Починаючи з 1 січня 2001 року (щодо сільськогосподарських працівників-із 1 січня 2004 року) основними особами в арбітражних судах, окрім позивачів та відповідачів, будуть також розпорядники майна, керуючі санацією або ліквідатори, покликані справедливо, в межах закону здійснити примусові дії для оздоровлення боржника та задоволення безспірних вимог кредиторів у порядку, визначеним законом, Арбітражно-процесуальним кодексом та іншими законами України.

Законом передбачається застосування таких головних етапів процедури банкрутства:

-         розпорядження майном боржника;

-         мирова угода;

-         досудова санація, включаючи реструктуризацію підприємства-боржника;

-         ліквідація боржника, визнаного банкрутом.

Завдяки новому механізму банкрутства, основне спрямування якого - “вилікувати хворі підприємства”, за прогнозами фахівців удається запобігти значних втрат, які щорічно наносяться держбюджету і становлять за останні два з половиною роки 365 млн. грн., зменшити бюджетні витрати по фіктивних фірмах, що створювались для разових операцій з переведення коштів до “офшорних” зон та “податкових гаваней”, для підготовки сум “відшкодування” ПДВ з держбюджету (такі збитки становлять 308,3 млн. грн.).

 

3.2. Методи прогнозування банкрутства

 

 

Сучасна економічна наука має у свому арсеналі велику кількість різноманітних прийомів і методів прогнозування фінансових показників, в тому числі в плані оцінки можливого банкрутства. Розглянемо три основних підходи до прогнозування фінансового стану з позиції можливого банкрутства підприємства: а) розрахунок індексу кредитоспроможності; б) використання системи формалізованих і неформалізованих критеріїв; в) оцінка і прогнозування показників задовільності структури балансу.