Система заходів запобігання банкрутству підприємства (на прикладі діяльності підприємства гірничодобувної промисловості ВАТ "Ніжинський ГЗК " Кварцит")
7

Метою випускної роботи є дослідження причин банкрутства підприємств, можливість запобігання виникненню кризового стану та виявлення шляхів його вдосконалення. Головними завданнями роботи, що випливають з цієї мети, є:

-         проведення аналізу фінансового стану збанкрутілих підприємств;

-         виявлення причин, через які вони банкрутують;

-         оцінка можливості усунення виявлених причин;

-       аналіз ефективності застосування можливих форм санації.

Об’єктом дослідження є ВАТ Ніжинський ГЗК “Кварцит”та його фінансовий стан. Предметом дослідження являються методи санації та поведінка підприємств, що знаходяться у тяжкому фінансовому стані, а також показники, що його характеризують.

Інформаційну базу дослідження даної теми склали: Закон України “Про відновлення платоспроможності  боржника або визнання його банкрутом”, Закон України “Про господарські товариства”, Закон України “Про підприємства в Україні”, Кодекс України та інші законодавчі акти, статті періодичних видань, методичні вказівки та роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України, а також статистичні матеріали Держкомстату України.