Економічне обгрунтування заходів зниження витрат підприємства
115

7. Коефіцієнт економічної ефективності заходів за формулою:

Е еф. = Q / К2. (3.10)

Ееф. = 16,72 /43,70 = 0,38.

Економічна ефективність становить 0,38 грн. на кожну гривню витрат.

 

 

3.3 Контролінг управління витратами підприємства

 

 

Сучасні методи управління і контролю за витратами підприємства характеризуються різноманітністю, наявністю декількох методик використання окремого методу як у межах підприємства, так і галузі, а також можна виділити тісний взаємозв’язок, перш за все, між функціями управління та методами управління. Тобто управління і контроль витрат на сьогодні вийшли за межі традиційного впливу на витрати лише в процесі виробництва та поширилися на всі можливі витрати, які виникають або потенційно можуть з’явитися у фінансово-господарській діяльності підприємства» [80, с. 101].

Одна з найважливіших задач контролінгу - управління прибутком підприємства, тому у фокусі уваги контролінгу знаходяться витрати: їх види, місця виникнення і принципи управління ними. За розміри витрат на підприємстві відповідають керівники різних служб і підрозділів («центрів відповідальності»).

Тому найважливішими об'єктами контролінгу є "витрати " і "центри відповідальності ".

В межах системи контролінгу інформація акумулюється і аналізується не по підприємству в цілому, а по центрах відповідальності.

Центр відповідальності – сегмент (структурний підрозділ) підприємства, в межах якого встановлюється персональна відповідальність менеджера за показниками діяльності, які він повинен контролювати.

Центр відповідальності — це сегмент усередині підприємства, на чолі якого знаходиться відповідальна особа, що ухвалює рішення.