Економічне обгрунтування заходів зниження витрат підприємства
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми дослідження. У процесі складної економічної трансформації Україна повинна уникнути тих глибинних недоліків, що трапляються у сучасній світовій економіці, найсуттєвішим з яких є затратний її характер.

Будівництво виступає важелем економічного зростання, оскільки реалізує більшу частину інвестицій в основний капітал усіх галузей виробничої сфери та інфраструктури, фактично формуючи структуру економіки. Криза негативно відобразилась на будівельній галузі: спостерігається зменшення введення в експлуатацію загальної площі; зниження обсягів будівництва відбулося за всіма основними видами будівельної діяльності; значно скоротилися обсяги робіт підприємств що здійснюють будівництво мостів, шляхових естакад, тунелів і метрополітену.

Підходи до вирішення проблеми зниження собівартості будівництва, що були в умовах планової економіки колишнього СРСР, до складу якого входила й Україна, в ринковому середовищі виявилися неефективними, а сама проблема – поза увагою учасників будівельного процесу. Такий стан справ (за умови реальної високої собівартості) робить продукцію вітчизняних будівельників неконкурентоспроможною на зовнішньому ринку і формує монопольно високовартісну для внутрішнього споживача.

Підвищення ефективності будівництва на підприємствах України - це одна з найважливіших задач як держави (створення сприятливих умов для ефективної діяльності підприємств), так і економістів самих підприємств (аналіз виробничої діяльності, розробка й упровадження заходів щодо підвищення ефективності виробництва).

Відомо, що будівництво є специфічною галуззю. З одного боку, для національного господарства воно виступає важелем економічного зростання, оскільки реалізує більшу частину інвестицій в основний капітал усіх галузей виробничої сфери та інфраструктури, фактично формуючи структуру економіки. У цій ролі промислове будівництво на собі відчуває прискорення або сповільнення розвитку інших виробничих сфер, і з цих позицій, може вважатися індикатором економічної динаміки. З іншого боку, цивільне будівництво віддзеркалює вже результати соціально-економічного розвитку. Але у тій мірі, в якій споживання є важелем зростання виробництва,  будівництво знову - таки може виступати рушійною силою економіки.