Економічне обгрунтування заходів зниження витрат підприємства
81

Розглянувши фінансовий стан ми побачили, що підприємство не отримувало прибутки у розмірах, які б забезпечили необхідний приріст власних фінансових ресурсів. Фінансовий стан ТОВ «КИЇВТРАНСБУД» є дуже не стійким.

Підприємство повинно прямувати до позитивного фінансового стану, тобто до створення достатнього обсягу фінансових ресурсів, що виступає гарантом своєчасності розрахунків із замовниками, бюджетом та іншими ланками фінансової системи, подальшого економічного та соціального розвитку.

 

 

2.3 Аналіз організації управління витратами на підприємстві

 

 

Економія витрат на виробництво одна з основних та вирішальних умов зростання грошових накопичень і прибутку ТОВ «КИЇВТРАНСБУД». Джерелами зниження собівартості продукції є економія живої та матеріалізованої праці, що забезпечується раціональним та ощадливим використанням усіх видів ресурсів, дотриманням суворого режиму економії в усіх підрозділах та лісництвах підприємства, утворення проти затратного механізму господарювання.

Основними завданнями аналізу витрат в ТОВ «КИЇВТРАНСБУД» є перевірка достовірності даних обліку і звітності про витрати підприємства, виявлення факторів, які впливають на їх формування. Оцінку динаміки загального обсягу витрат та їх структури можна зробити за результатами загального аналізу (табл. 2.15, 2.16).

Зниження витрат на гривню продукції характеризує успішність роботи підприємства з впровадження нової техніки, підвищення продуктивності праці і кваліфікаційного рівня працівників, раціонального використання ресурсів.

Аналізуючи дані таблиці 2.15 видно, що відбувалося постійне збільшення собівартості реалізованої продукції та робіт в 2012р. порівняно з 2011р. на 83069 тис. грн., але воно призвело до зменшення збитку на протязі цього періоду на 7851 тис. грн.