Економічне обгрунтування заходів зниження витрат підприємства
131

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

Собівартість є одним важливим показником господарської діяльності підприємства. Вона є одним з основних факторів формування прибутку, а виходить від її залежить фінансова стабільність підприємства й рівень його конкурентоспроможності.

В першому розділі розглянуто соціально-економічну сутність процесу формування витрат підприємства яка полягає в правильному підході до побудови організації обліку витрат виробництва та методології їх дослідження. Це дасть можливість ефективно використовувати ресурси підприємства, а відтак і здійснювати глибокий аналіз процесів та явищ які негативно впливають на господарський процес діяльності підприємства. Вивчення проблем економічної сутності витрат виробництва і методології їх дослідження набуває все більшого значення в сучасних умовах господарювання.

У теорії та практиці економічної діяльності трактування категорії «витрати» не є однозначним. Це, насамперед, зумовлено використанням різних підходів до вартісної оцінки використовуваних у процесі господарської діяльності економічних ресурсів.

Філософія формування витрат впливає на всі сфери діяльності підприємства й передусім на його фінансову та облікову системи. Адже структура витрат визначає структуру основного й оборотного капіталів, обсяги і потреби у фінансових ресурсах, форми фінансування.

Класифікація витрат будівельної організації здійснюється з метою організації планування, бухгалтерського обліку, калькулювання та аналізу собівартості будівельно-монтажних робіт.

Витрати класифікуються за такими ознаками: види діяльності будівельної організації; місце виникнення витрат; подібність складу витрат, способи включення витрат у собівартість будівельно-монтажних робіт; доцільність витрачання; відношення до вартості будівельного контракту (будівельно-монтажних робіт).