Економічне обгрунтування заходів зниження витрат підприємства
97

Збільшення виробничих потужностей в цеху залізобетонних виробів в 2011-2012 роках, поліпшення ситуації з контролем якості продукції, підвищенням кваліфікації працівників, дозволить підприємству скоротити витрати на матеріали на 20%. При цьому економічний ефект від впровадження цих заходів визначиться як різниця між матеріальними витратами з урахуванням впроваджених заходів і матеріальними витратами 2011 року. Матеріальні витрати за умови впровадження нових заходів щодо зниження витрат складуть:

Мз = 4527 * 0,8 = 3622 тис. грн.

Економічний ефект буде рівний:

Е = 3622 – 4527 = - 905 тис.грн.

Добитися зниження витрат на підприємстві ТОВ «КИЇВТРАНСБУД» при виконанні будівельно-монтажних робіт можна також шляхом заморожування тих основних фонді. Які не використовуються тимчасово у виробничому процесі, але на які продовжує нараховуватися амортизація. При заморожуванні основних фондів амортизація припинить нараховуватися, що дозволить скоротити витрати на будівельно-монтажні роботи. При цьому нова сума амортизації визначиться як різниця між поточною сумою амортизації і сумою амортизації, яка підлягала б нарахуванню за умови, що об’єкти основних фондів перебували б у не замороженому стані.

У цей час у підприємства ТОВ «КИЇВТРАНСБУД» основні фонди використовувалися на 60%. Якщо впровадити заходи щодо замороження на час основних фондів, що не приймають участі у виробничому процесі. То це дозволить знизити поточні витрати.

Економічний ефект буде дорівнювати:

Е = 534 (0,6 – 1) = 214 тис. грн.

У цьому випадку економічний ефект був визначений відразу, тому що амортизація на об’єкти основних фондів нараховується по єдиному методу зменшення залишкової вартості. Якби нарахування амортизації проводилося декількома методами, то в цьому випадку для визначення суми амортизації заморожених основних фондів необхідно було б аналізувати, по якому методу нараховується амортизація конкретного об’єкта основних засобів, і знайдена сума амортизації що виходила б підсумовуванням показників.